Első teljes évünk volt a működésünk során. Sikeresen vetettük bele magunkat a mély vízbe és megmutattuk, hogy nem csak nagyot kell gondolni, hanem cselekedni is lehet és kell.

 • Szociális intézmények összefogásával a szociális szolgáltatások bővítésére törekszünk (közös közösségi programok, közös fórumok tartása, információcsere, együttműködés). Helyi közösségekkel, civil szervezetekkel együttműködünk, rendezvényeik programjain részt veszünk. Részt vettünk  az ÁROP – 1.A.3-2014-2014-0093 projekt megvalósításában is.
 • Közös ünnepeket, rendezvényeket tartottunk a társintézményekkel: Nőnapot a Napsugár Szociális Intézménnyel, Bűnmegelőzési Fórumot a Csurgó Járási Család és Gyermekjóléti Központ és Szolgálattal.
 • Decemberben megtartottuk a karácsonyi ünnepségünket a Napsugár Szociális Intézmény és a Csurgó Járási Család és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat összefogásával. A Csokonai Közösségi Házban kulturális műsorokkal és uzsonnával kedveskedtünk a vendégeinknek.  A rendezvény nyitott volt, közel 250 ember vett részt az ünnepségen. A rendezvény reprezentációjának fő támogatói a Dynamic Kft és a Csicsó Pig Kft volt.
 • A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központtal, a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal és az Inkei Szociális Alapfeladatok Ellátásának Intézményével közös szakmai rendezvényeket, prevenciós programokat, szabadidős programokat szervezünk.

Részvétel a város rendezvényein

 • Júniusban részt vettünk a Csurgói Csuszafesztivál főzőversenyén, valamint  bemutattuk a klubtagjaink által készített termékeket. Az Idősek klubja 30 ajándékcsomaggal támogatta a rendezvényt. 120 adag halászlét osztottunk ki a rászorulóknak és 30 adag csuszatésztát. Fő támogatónk Tóth István vállalkozó volt. 
 • Május elsején részt vettünk a Csurgón megrendezésre kerülő Mesterségek viadalán.
 • Részt vettünk Szeptemberben az Őszi Fesztiválon, bemutattuk a klubtagjaink által készített termékeket valamint 100 adag egytálételt osztottunk ki a rászorulóknak.
 • Az Idősek Napján 220 adag vadpörköltet osztottunk ki a vendégeknek, fő támogatónk a Kaszó Zrt volt. 

Rendezvények, prevenciós és szabadidős programok szervezése

 • Az Idősek klubjában a foglalkoztatás kereteit bővítjük a környékbeli vállalkozók támogatásával. (Nagyatádi Cérnagyár, Nagykanizsai Csengery Bútorbolt, Salvo Bútoráruház). A termékeket kiállítás keretében bemutattuk a Csokonai Közösségi Házban, a városi és a helyi rendezvényeken (Csuszafesztivál, Őszi Fesztivál, Adventi vásár, Csurgói Óvárosi Napok) valamint felajánlásainkkal segítjük a rendezvényeket.
 • Aktivitási programokat, közös rendezvényeket szerveztünk a Csurgói Őszirózsa Nyugdíjasklubbal, a Berzencei Borostyán Nyugdíjas Klubbal, a Porrogi Gyöngyvirág Nyugdíjas Klubbal.
 • 2015. Augusztus 26-án megünnepeltük a székhely intézmény 120 évfordulós ünnepségét. Erre az alkalomra írásos kiadványt jelentettünk meg az intézmény eddigi történetéről, működéséről. A kiadványt támogatta a Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottjaiért Alapítvány, a rendezvény reprezentációját pedig a Csicsó Pig Kft segítette.
 • A Csokonai Közösségi Ház és a Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottjaiért Alapítvány közösen rajzpályázatot írt ki az Idősek Napjára „Én és a Nagyszüleim címmel” . Az Idősek Napján a díjazottakat ajándékokban részesítette.
 • Adományok közvetítése, jótékonysági rendezvények, tevékenységek
 • A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium és Általános Iskolától rendszeresen adományokat kapunk ruha, bútor formájában, amit közvetítünk a rászorulóknak.
 • Októberben jótékonysági bált rendezett a Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottaiért Alapítvány. A bál fő támogatói a Dynamic Kft és a helyi vállalkozók voltak értékes tombolatárgyaik felajánlásával. A bálon egyórás műsort adtak az intézmény klubtagjai és dolgozói.  A bál bevétele 301 ezer forint volt. 
 • A nagyatádi DEH Magyarország Kft támogatásával fagyasztott élelmiszert tudunk osztani a rászorulóknak.
 • „Családi Nap”

Csurgó Város Önkormányzata „Civil szervezetek pályázata” támogatásával a Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottjaiért Alapítvány Családi Napot szervezett a Zis-tón 2015. július 4-én. 

A résztvevők létszáma kb. 80 fő felnőtt és 30 fő gyermek.

A helyszínt feldíszített dekorációval tettük barátságossá, valamint pogácsa és gyümölcs is várta az érkezőket. A gyermekek és a családok a nap folyamán, szabadon választhattak érdeklődésüknek megfelelően a felkínált program lehetőségekből. 

Programok: 

 • Köszöntő, 
 • Énekes előadó, Decsi Richard fellépése,
 • „Lélek harmóniája”- dr. Kaszás Gizella pszichológus szakorvos előadása,
 • „Ki-Mit-Tud” vetélkedők, 
 • Kreatív-, kézműves programok, 
 • Palacsintasütés, 
 • Szalonnasütési lehetőség,
 • Arcfestés, lufi hajtogatás,
 • Sportprogramok, 
 • Bográcsban főzés
 • Zenés-táncos mulatság hangulatos élő zenével.

A „Ki-Mit -Tud” játékos vetélkedőkre jelentkezni lehetett ének, vers, próza, színpadi jelenet és tánc produkciókkal. A nap végén minden résztvevő díjazásban részesült.

A klubtagok és az intézmény dolgozói bográcsban főzték a pincepaprikást. A kreatív, kézműves programokon pedig a bölcsődei dolgozók segédkeztek origami, papírvirág, szélforgó, képeslap készítésében. 

A Családi nap egyszerre kínált szórakoztató és hasznos programokat a gyermekeknek, az időskorúaknak és a hozzátartozóiknak. Kellemes kikapcsolódás, ideális programlehetőséget nyújtott a Csurgói Városi Szociális Intézmény gondozottjainak, munkatársainak, családtagjainak és valamennyi érdeklődőnek egyaránt. A szabadtéri játékos-, ügyességi-, sportos vetélkedők, illetve a kreatív –kézműves programokon keresztül a nyitottság, az együttműködés, az elfogadás, az integráció fontosságára hívtuk fel a figyelmet. A programokon alkalom adódott egymás jobb megértésére, megismerésére, az összetartozás erősítésére. A közös tevékenység hozzájárult ahhoz, hogy jobban megismerjük és elfogadjuk egymást és erősödjék bennünk a közösséghez való tartozás.

A Csurgói Városi Szociális Intézmény ellátottai, hozzátartozói elégedettek voltak a rendezvénnyel, hálásak a színes programokért és a finom ebédért, amelyben részesültek. Egy vidám napot tölthettünk el együtt. 

 • „Bugaszegi kirándulás”

Az Őszinte Mosoly a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány jóvoltából a Csurgói Városi Szociális Intézmény Idősek Klubjának tagjai és kísérőik, összesen 18 fő,  egy kellemes, emlékezetes napot tölthettek el a Bugaszegi Téglagalériában 2015. június 12-én.

A csoport számára a kirándulás nagyon szép élményt nyújtott. Megtekinthettük az épületet valamint a hozzá tartozó birtokot.

A nap során színes programok és ebéd várt bennünket.

Részt vettünk egy finom ebéden, illetve a kulturális programokon, „Lepsénynél még megvolt” színházi előadáson, illetve Magyarnóta-operett műsoron mindenki nagy örömére.

A kirándulás hozzájárult ahhoz, hogy a klub tagjai jobban megismerték és elfogadták egymást és erősödött bennük a közösséghez való tartozás. A kirándulók egymásra figyelve, egy önfeledt, vidám napot tölthettek együtt.

 • „A Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottaiért Alapítvány Programsorozata” pályázat

Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottaiért Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma által 2015. február 13. napján megjelentetett, NEA-TF-15-SZ kódszámú, a „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2015” címmel kiírt nyílt pályázati felhívására elektronikus pályázatot nyújtott be.

2015. október 1-én kezdődő és 2015. október 4-ig tartó négynapos programsorozatra Csurgó Városából meghívást kaptak az időskorúak, az állami-egyházi vezetők, a Hétszínvirág Óvoda és az Eötvös József Általános Iskola diákjai, a Csurgón bejegyzésre került civil szervezetek képviselői és a Csurgói Városi Szociális Intézmény gondozottai, dolgozói. A programok egyszerre kínáltak szórakoztató és hasznos programokat, kellemes kikapcsolódást, ideális programlehetőséget a gyermekeknek, időskorúaknak és a hozzátartozóiknak, a Csurgói Városi Szociális Intézmény gondozottjainak, munkatársainak, családtagjainak és valamennyi érdeklődőnek egyaránt.  

A programokkal felhívtuk a figyelmet az aktív időskorra, az idős emberek értékeire, helyzetére, esélyegyenlőségének javítására. Alkalom adódott egymás jobb megismerésére, megértésére, az összetartozás erősítésére, a generációk közötti jobb kapcsolat változására, a közösség támogatására.

Az előkészületi, szervezési feladatok több hónapon keresztül tartottak, amikor önkénteseket toboroztunk, megkérdeztük az időskorúak véleményét, kívánságát a tervezett programokról, dekorációkat terveztünk és készültünk a fellépő műsorszámokkal. 

A programsorozat 2015.10.01-én kezdődött „Idősek Napja” elnevezésű rendezvénnyel. Az ünnepi műsorokkal az idősek tiszteletére, védelmére, az idősekről való gondoskodás fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Köszöntőt mondott Füstös János, Csurgó Város Polgármestere, ünnepi beszédet Tóth László Norbert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei kirendeltség igazgatója, köszöntöttük a két helyben élő legidősebb nőt és férfit, a Csurgói Városi Szociális Intézmény nyugdíjas dolgozóit, majd ünnepi ebéd és kulturális műsorok zárták a rendezvényt. A programok kikapcsolódást nyújtottak mindenki örömére, vidáman beszélgetve, énekelve, derűs kedéllyel, jó hangulatban teltek.

2015.10.02-án folytatódott a programsorozat „Egészségmegőrzés időskorban és kreatív műhely” címmel. A köszöntő után az óvodások műsora, majd kreatív programok, ünnepi ebéd, egészségügyi előadások következtek.

A nap élményekkel teli, tartalmas, örömteli, jó hangulatban telt, szórakozást és egyben új ismeretek megszerzését is nyújtott.

2015.10.03-án „Karitatív önkéntes munka és kerti parti a közösségépítés jegyében”rendezvény szintén változatosan és jól szervezetten telt. Az idő kedvező volt a szabadtéri programokhoz, a beszélgetések, az önkéntes toborzó előadások, a táncos délután, pedig jótékony hatással volt a közösségre. 

A „Családi napon” 2015.10.04-én a szabadtéri játékos-, ügyességi-, sportos vetélkedőkön, illetve a kreatív-, kézműves-, generációs programokon keresztül a nyitottságra, a tevékeny időskorra, az együttműködésre, az elfogadásra, az integráció fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Elősegítette a kapcsolatok kialakítását, erősítését, az emberek szeretetét, a közösséghez tartozás tudatát.

Összességében elmondható, hogy az idősek és a programokon részt vevők elégedettek voltak a rendezvényekkel, azóta is beszélnek a közös programokról, szívesen felelevenítik az ott tapasztaltakat. A változatos, sokszínű, eseménydús programokon keresztül elősegítettük az időskorúakkal való törődést, problémáik elfeledtetését, valamint segítettünk az elmagányosodás, elszigeteltség problémáival küzdőknek is, akiknek nagyon szép élményekben volt részük.

Az önkéntes segítők a közös munka során megismerkedhettek a Csurgói Városi Szociális Intézmény által gondozottak életével, helyzetével, az intézmény szolgáltatásaival. Betekintést nyerhettek a város időskorú lakosságának szabadidős és kulturális programok szervezésébe. Megtanulták hogyan kell viszonyulni a gondozottakhoz, hogyan kell jó kapcsolatokat kialakítani, hogyan kell az időseket segíteni. 

A dolgozók között is észrevehetően fejlődött a munkakapcsolatok minősége, a gondozott és a szakember viszonya, az intézmény és a munkatársak kapcsolata, a szakemberek humán, odaforduló, empátiás hozzáállása. Új tapasztalatokra tettek szert, amelyet hasznosíthatnak a jövőben. A sikeres rendezvények pedig önbecsülést növelő, ösztönző hatásúak voltak, amelyek elősegítik az intézményben nyújtott munka színvonalának emelését.

Az együttműködés hatékonysága fejlődött a különböző szervezetekkel, erősödtek a kapcsolatok az állami- és a civil szervezetekkel, intézményekkel is.